Saopštenje za javnost Momčila Lekovića

momcil lekovic

Prenosimo integralno...

U dogovoru sa predstavnicima radnika bivše fabrike AD „Primorka“, te predsjednikom skupštinske Komisije za praćenje i kontrolu postupka privatizacije, Uglješom Uroševićem, ja i poslanica Vojinović inicirali smo sam otvaranje javne debate odnosno stavljanje na dnevni red Komisije postupak privatizacije nekada privrednog giganta koji je bio reprezent grada Bara i svojevremeno promovisan kao nosilac prehrambene industrije u opštini i šire, AD ,,Primorka".

Prodaja kroz masovnu vaučersku privatizaciju, ekonomsko socijalni položaj bivših radnika fabrike, njihovi zahtijevi za ispunjenje socijalnog programa i isplatu otpremnina, ali i utvrđivanje odgovornosti za sve nezakonitosti i zloupotrebe od strane tadašnje državne vlasti i pravosudnih institucija, biće predmet našeg rada i interesovanja.

Mišljenja sam da fabrikom koja je nastala davne 1927. godine kada su modernu proizvodnju maslinovog ulja u Starom Baru započeli braća Marić, sinovi trgovca iz Kolašina, koji su podigli fabriku za preradu maslina i proizvodnju maslinovog ulja, a koja je 1945. godine nacionalizovana i kao državno dobro nastavila sa radom, šireći svoju djelatnost i proizvodne kapacitete kao i povećanje broja zaposlenih radnika, sve do maja 2008. godine kada je nakon brojnih problema u fabrici koja je svojevremeno zapošljavala 600 radnika, uveden stečaj, treba da se aktivno bave i nadležna skupštinska Komisija ali i pravosudni organi koji moraju ispitati sve činjenice i okolnosti.

Uništenjem prehrambene industrije “Primorka” koja je egzistirala preko 80 godina nanesena je ogromna šteta privredi i državi, a radnicima napravljena nepravda koja nikada nije u punoj mjeri ispravljena.

U potpisu, Momčilo Leković, poslanik Demokrata i član Komisije za praćenje i kontrolu postupka privatizacije

auto klime bakovic 1

allegra